Ven Vitaal plank challenge

Ik daag je uit…

Wie doet er mee met de Ven Vitaal plank challenge? Hoe leuk is het om deze oefening alleen of met bijvoorbeeld je gezin te doen? Het kost je maar weinig tijd en je lijf zal er blij mee zijn.

Overal hoor je dat je je core-spieren moet trainen. Maar waarom dan eigenlijk? En waar zitten die spieren? Ik heb zelf ervaren dat sinds ik aan core-training doe, ik veel minder blessures heb bij bijvoorbeeld het hardlopen. Mijn lichaam kan daardoor veel makkelijker de ‘klappen’ van het lopen opvangen. Daarbij ben ik ook veel sterker en stabieler geworden in bepaalde oefeningen. Maar het kan altijd nog beter. Vandaar deze uitdaging.

Core-spieren ook wel rompspieren of je kernspieren:
Het zijn de spieren van je centrum: je rug, je buik en billen. En deze spieren staan allemaal met elkaar in verbinding.

Waarom zijn deze spieren zo belangrijk?
Deze spieren helpen je bij je dagelijkse activiteiten zoals het sjouwen van de boodschappen, het tillen van je kinderen, lopen, zitten. Deze spieren zorgen voor stabiliteit bij allerlei andere trainingen zoals b.v. hardlopen en krachttraining. Naar mate we ouder worden neemt onze spierkracht af en daarom is het dus extra belangrijk om je spieren uit te blijven dagen. Naar mate je kernspieren versterken:
·        Heb je minder kans op blessures
·        Verbetert je lichaamshouding
·        Raak je minder uit balans
·        Verbeteren je sportprestaties

Hoe doe je de plank?
Het voordeel van de plank is dat je het overal kan doen en je er niks voor nodig hebt: je eigen lichaamsgewicht is voldoende. Een matje of dikke handdoek is wel fijn.
·        Ga op je buik liggen, begin op handen en knieën
·        Je ellebogen onder je schouders in een hoek van 90° en je tenen tegen de vloer
·        Trek je navel in en span je billen aan.
·        Druk je lichaam op zodat je in een recht mogelijke plank komt
·        Je rug mag niet bol of hol zijn en je benen mooi recht.

Nog wat tips:
Blijf je buik aanspannen en blijf goed doorademen. Doe alsof je een euromunt tussen je billen geperst houdt (in de Corona-tijd en als je geen contant geld in huis hebt mag je ook best aan een pinpas denken 😉).

En verder... houd vol! Al het begin is moeilijk, maar je zult écht snel verbetering voelen. En mocht het echt te zwaar worden, dan kun je de knieën op de grond zetten en ga je weer verder met de oefening. Daag jezelf uit!

Ik wens je veel succes en zo kunnen we hopelijk straks allemaal met krachtige kernspieren verder met onze Slow Sportstrainingen in het bos!😘